Complesso scolastico «Torre» .

Competition projects

TYPE

Parco Fotovoltaico

CLIENT

Comune di Pordenone

PERIOD

2018

LOCATION

Pordenone (PN)

Project .

The objective of the intervention is to create a new school complex suitable for 525 pupils, including a gymnasium also for autonomous extracurricular activities, conforming to the new school concept and marked by sustainability and technological quality. Underlying the submitted design proposal is the desire to compositionally and functionally reorganize the entire area with the intention of generating a school campus, unique and clearly recognizable. The area in which the project proposal is inserted is located in the neighborhood ofTorre in the municipality of Pordenone within a consolidated urban fabric. The area of intervention has a prominent surface area of 11,852 sq m, of which 2,937 sq m is land area occupied by the building bodies and the remaining appurtenant area is used for green spaces, parking lots and equipped areas for sports and recreational activities.For the design of the school complex, the choice was made to adopt the new commercially available and energy-efficient technologies in order to enable the overall energy consumption to be reduced. Therefore, an approach based on bioclimatic strategies was necessary, thus taking into consideration the location, orientation, and airtightness of the building, but also the control of ventilation, the use of renewable energy sources, and the efficiency of the systems.The building types used are characterized by large glazed surfaces that require the presence of shading devices, fixed, to control solar radiation, which varies significantly depending on the orientation of the facade. Building morphology and façade elements are designed to take advantage of natural resources, such as sun and wind, for passive heating and cooling of interior spaces; while o full-height multifunctional space behaves as a buffer-space capable of distributing air between interior spaces, through convective motions, favoring its recirculation. The composition of the school complex consists of 3 separate volumes used as macro areas for the function of school, gymnasium and canteen – auditorium. The school is developed on three levels: The ground floor is based on flexibility in the distribution of spaces allowing an interrelationship between them and a permeability of separations; in fact, it was designed to respond to what are the new needs of the school, which as a result of the increased complexity of teaching methods, the expansion of programs and the articulation of learning groups, needs flexible spaces easily adaptable to different needs. In the design proposal, this consists of an entrance lobby that faces a helical staircase leading to the next floors and is characterized by a large, full-height central buffer-space that serves as the centerpiece of the building; it is an environment conceived as a multifunctional area primarily for socialization and recreation. The first and second floors, on the other hand, are devoted to teaching classrooms and the library, which is conceived as an open-space that can be accessed directly on each floor once exiting the helical staircase. And classrooms, which face full-height central void, consist of prefabricated wooden capsules. The interiors are made entirely of wood in such a way as to return to the user children the pleasant feeling of contact with such a common and familiar material.The gymnasium provides a double entrance on the ground floor to differentiate user entrances between spectators and teams when it is used during non-school hours and with an access from the second floor through the elevated building when it is used by school students during school hours.The third volume to complete the project is in turn divided into two macro areas and is intended for the function of cafeteria and auditorium respectively. On the ground floor are the vertical connection blocks, with stairs for fire exits, elevators and freight elevators serving the auditorium and canteen. The subsequent first and second floors are directly connected with the school and, in addition to the cafeteria and auditorium functions to which they are dedicated, serve as a connection with the gymnasium.Finally, the outdoor spaces provide green areas, areas for and outdoor music,characterized by a multifunctional playground, an arena with bleachers and a “piazzateatro” for performances, pedestrian paths and relaxation areas, covered and uncovered. The design choices were guided by modularity. Through this design method, a simple and functional language was intended to be conveyed in order to optimize economic expenditure and construction time, paying attention to the entire life cycle of the building. In fact, one of the fundamental principles in the practice of sustainability concerns the use of modular elements because they can be easily disassembled and reused. The volumes of the school and gymnasium are parallelepiped-shaped and have a modular load-bearing structure consisting of a wooden frame in regular two-meter increments, alternating with vertical wooden elements with a rectangular cross-section between which glazed frames are interposed. The purpose of this type of structure is to lower construction costs and at the same time allow easy replicability of production and construction processes, as well as facilitate future expansions and/or modifications. Thus, the volume of the new school presents a modular outer envelope inside which prefabricated wooden classrooms, also modular, are positioned above the structure, conceived as independent “capsules.” On the other hand, the third building, which houses the cafeteria in the part directly connected to the school and the auditorium at the end, is developed with a steel load-bearing structure with a ventilated façade, metal cladding, substructure made of aluminum profiles, ventilated cavity, waterproof wood fiber panel on the outside, double insulation panel, cross-fiber fir plywood bearing wall, and cavity for the passage of systems. Architecturally, the aim was to create an easily recognizable identity characterized by the pure form of the school and gymnasium buildings, whose facades are marked by a regular rhythm.To allow for the usability of the outdoor appurtenant areas, the third building was developed as a raised volume that allows for covered outdoor areas while serving inside as a connecting element between the new school, gymnasium, and auditorium.

Bim .